Menü Bezárás

9 tipp, hogy a repülős utazás ne egy rémálom, hanem igazi felüdülés legyen

Reptéri parkolás árak

A legtöbb amerikai filmben a főhős végigrohan a terminálon, s épphogy eléri a gépét, ami azonnal felszáll, amint becsukta a pilóta az ajtót. A valóság persze egy kicsit más, hiszen ha nem csekkolunk be előre, mégis hogy engednének fel a repülőre minket? És mióta indul el a gép azonnal, miután becsukódott az ajtó?

Az emberek többsége ahhoz van hozzászokva, hogy legalább egy órát dekkol a repülőtéren, miután egy órát állt a sorban, hogy becsekkolja a csomagjait, majd nagy nehezen felszáll a gépre, amin még legalább fél órát ücsörög, míg végre ellandol a gép.

A legtöbben emiatt nem nagyon terveznek sok mindent egy délelőtti repülőút előtt, mert szó szerint elveszi a felszállásra való készülődés a reggeli órák nagy részét. Amíg nem lehet még felszállni a gépre, addig a többség vásárolgat a vámmentes üzletekben, nézegeti a többi gépet, esetleg pötyög a telefonján vagy dolgozik egy kicsit a laptopján, vagy épp fontos telefonhívásokat bonyolít le.

Ebben a bejegyzésünkben összeszedtük azt a 9 fontos tippet, amellyel igazán könnyed és relaxáló lesz még a leghosszabb repülős utazás is. Íme a lista!

    I.         Repülőút előtti teendők

1)  Foglaljuk le előre a repülőjegyet

Íme néhány alapszabály a repülőjegyekkel kapcsolatban:

  • Minél tovább halogatjuk a repülőjegy megvásárlását, annál drágább lesz a jegy ára.
  • 50-70 nappal az utazás előtt érdemes már lefoglalni a jegyet, de vannak olyan akciók is, ahol egy évvel az utazás előtt lehet megvenni a jegyet, ami gyakorlatilag olcsóbb, mint egy buszbérlet ára.
  • Ha igazán sokat szeretnénk spórolni a repülőjegyen, akkor érdemes lehet kis csomaggal utazni, amelyet fel lehet vinni az utastérbe. Így elkerülhetjük a gyakran elképesztően magas csomagárakat is. Legalább mindig a közelünkben lesz a kis poggyászunk, s ha kell valami, azonnal elő tudjuk venni a hosszú repülőút során.
  • Mielőtt lefoglaljuk a repülőjegyet, győződjünk meg arról, hogy kényelmes lesz a hely. Nem minden ülés kényelmes az ablak mellett, és nem mindig jó az sem, ha a folyosóra néző, szélső ülést választjuk. Ha lehet, nézzük meg a gép tervrajzát, – ehhez vannak már különféle applikációk – hogy biztosan olyan helyet válasszunk, ahol kényelmesen tudunk majd órákon át ücsörögni.

2)  Hol fogunk megszállni?

Nem mindenki szereti a “Vajon találunk aznap szállást egy teljesen ismeretlen országban?” nevű játékot, mert ez aztán minden, csak nem relaxáló. A legtöbb ember nem szereti a véletlenre bízni a sorsát egy új országban, pláne nem az éjszaka folyamán.

Fontos emiatt, hogy előre lefoglaljuk a szállást is, hiszen így nem kell azon idegeskedni a repülőút során, hogy mégis hol fogunk aludni vagy találunk-e egyáltalán biztonságos szállást.

Tipp: Ha spórolni szeretnénk a szálláson, érdemes lehet megnézni az AirBNB lehetőségeket, illetve ha van ismerősünk az adott országban, nyugodtan írhatunk neki, hátha szívesen fogad minket az utazás során. Így meg lehet úszni némi szuvenírrel, s nem kell fizetni horribilis összegeket drága szállodai szobákra.

3)  Gondoljunk az étkezésre is

A legtöbb utazó nem teheti meg magának azt, amit a gazdag vloggerek, hogy az összes étkezéskor étteremben egyen. Ha sikerült ismerősnél szállást kérni, akkor biztosan van konyha, ahol lehet főzni. Nyilván egyszer-kétszer ki lehet próbálni a helyi kulináris különlegességeket, de ha ezt tesszük minden nap, hamar elfogy a költőpénzünk.

Ha nem ismerősnél szállunk meg, akkor érdemes olyan helyet választani, ahol van konyha. Így csak a sarki közértbe vagy a helyi piacra kell csak kimenni, s egyből friss ételeket tudunk készíteni magunknak.

Mindenesetre érdemes egy kis pénzt elkülöníteni csak az étkezésre és iszogatásra, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés az utazás végén, amikor ki akarjuk fizetni a reptéri taxit.

4)  Ne feledkezzünk el a parkolásról sem

A legtöbb utas a saját kocsijával érkezik meg Ferihegyre, ami egy kényelmes, megszokott és általában a leggyorsabb és legpraktikusabb megoldás.

Viszont sokak szerint hajmeresztőek a reptéri parkoló árak, így van, aki a városban hagyja a kocsiját, és kievickél a csomagjaival valamilyen tömegközlekedési eszköz segítségével. Mások megkérnek egy ismerőst, hogy vigye el a kocsit a házához, hogy ott álljon, míg haza nem érnek az utazásból.

Ezek nem a legjobb megoldások közé tartoznak, helyettük szerencsére van egy sokkal humánusabb és megfizethetőbb opció is.

A Budapest reptéri parkolásnak nem feltétlenül kell irtózatosan drágának lennie. Például Vecsés közelében a Fedettreptériparkoló.hu csapata szívesen várja azokat az utazókat, akiknek szabadtéri, fedett vagy teljesen zárt, azaz garázsos parkolásra van szükségük az utazásaik során.

Az árban természetesen benne van a reptéri transzfer oda-vissza, illetve egy hosszú utazás esetében pedig be is bikázzák a kocsit, ha esetleg lemerült a sok állás alatt az akksija. Így el lehet mondani azt, hogy aki időben lefoglalja a parkolóhelyét, annak a Budapest reptéri parkolás sem jelent gondot vagy idegeskedést, hiszen előre egyeztetett időpontban megérkezik a parkolóba, onnan pedig már a személyzet segíti az utasokat eljutni a ferihegyi terminálokig.

Az ár szinte fele annyi, mint a méregdrága ferihegyi parkolókban, így érdemes ezt is előre lefoglalni, hogy emiatt se kelljen aggódni a repülőút előtt.

5)  Használjuk ki az online check-in lehetőségét

Régen csak személyesen lehetett becsekkolni a reptereken, mely az internet széleskörű elterjedése miatt szerencsére egyszerűbb lett. Most már lehetőség van online becsekkolni a csomagokat, így csak le kell adni a reptéren, s nem kell több órát rostokolni a vámmentes üzlet körül.

Ez hatalmas segítség például azoknak, akik kisgyerekkel utaznak, hiszen ha nincs itt épp a délelőtti vagy délutáni alvás ideje, akkor bizony nemcsak a szülők, de minden utas a gépen ideges lesz a gyereksírás miatt.

 II.         Tippek a relaxáló repülőúthoz

Megvannak a jegyek, tudjuk, hogy hol fogunk megszállni, gondoskodtunk előre az étkezésről és a parkolásról, sőt, még az online check-in lehetőségét is kihasználtuk. Most jöjjön néhány tipp ahhoz, hogy valóban kikapcsolódást tudjon nyújtani a repülőút.

6)  Zajszűrős füles – zavartalan pihenés

Ha épp kifogunk az út alatt egy sírós kisbabát, aranyat fog érni a zajszűrős fülhallgató. Így akárhogy is ordít a gyerek, még aludni is tudunk majd.

7)  Kompressziós zokni – felvesszük a harcot a bedagadt lábak ellen

Vannak, akik már egy óra repülőút alatt betonnak érzik a lábukat. Nekik mindenképpen érdemes hosszú szárú, kompressziós zoknit húzni a repülőútra, hogy elkerüljék a kellemetlen nehéz érzetet a lábszárban az utazás során.

8)  Szemtakaró – bombabiztos melatonin-termelés

Ha messzire utazunk, érdemes már a repülőút alatt hozzászoktatni magunkat az új időzónához. Ehhez tökéletes megoldás lehet egy egyszerű szemmaszk, amely segíti eltakarni a kinti fényeket, hogy a szervezet melatonint tudjon termelni, amely nélkülözhetetlen a pihentető alváshoz.

9)  Sima vizet igyunk, ne buborékosat

Van, aki már a szénsav gondolatától is felpuffad, pláne egy repülőben. Érdemes emiatt a légiutaskísérőktől mentes vizet kérni, hogy megelőzzük a puffadás okozta kényelmetlenséget.